(+373) 22 876 560

office@imlogistic.md

TERMENI

FIOS — Free in/out (costul de încărcare/descărcare container cade in sarcina consignee-ului);

 

FIFO — Free in/Free out (vezi FIOS);

 

FILO— Free in/Liner out (costul încărcării containerului in sarcina consignee-ului, costul descărcării container cade in sarcina liniei maritime);

 

LIFO— Liner in/Free out (costul încărcării container cade în sarcina liniei maritime, costul descărcării container in sarcina consignee-ului);

 

LILO — Liner in/out (costul încărcării/descărcării container în sarcina liniei maritime).

 

In funcţie de linia maritimă sau port, pot fi practicate următoarele taxe/adaosuri la frahtul maritim:

 

CAF ( Currency Adjustment Factor ) — este un adaos la frahtul maritim introdus pentru a compensa fluctuațiile cursului valutar;

 

BAF ( Bunker Adjustment Factor ) — adaos introdus pentru a compensa fluctuațiile la prețul de carburant;

 

Wharfage — este o taxă portuară pentru procedura de acostare a navei la mal.

 

CUC ( Chassis Using Charge ) — o taxă pentru folosirea de șasiu;

 

Documentaition Fee — taxă pentru emiterea de documente.

 

Bill of Lading(Conosamentul) – este definit ca un document care evidențiază încărcarea mărfurilor pe nava. Conosamentul este o adeverința semnată de cărăuş sau de un împuternicit al său şi eliberat expeditorului pentru a face dovadă că mărfurile pe care acesta le descrie au fost încărcate pe un anumit vas cu o anumita destinaţie sau au fost încredințate armatorului în vederea transportului.

 

Cel care este in posesia acestui document este socotit ca fiind proprietarul mărfurilor descrise. Acest titlu de proprietate poate fi negociat in timpul transportului. Posesorul conosamentului poate la destinaţie să ridice singur mărfurile descrise sau poate dispune predarea lor unor alte persoane.

 

Unul din scopurile principale ale conosamentului este acela de a permite proprietarului mărfurilor să dispună cât mai operativ de ele.

 

Commercial Invoice – Document prin care proprietatea unei cantități de marfă trece de la vânzător la cumpărător. În comerţul exterior este folosit pentru a declara la vama bunurile exportate.

 

Packing list – o listă ce descrie tipurile şi cantităţile mărfurilor transportate.

 

Certificate of Origin – este folosit la exportul definitiv de bunuri şi atestă originea acestora reprezentând o etapă premergătoare stabilirii taxelor vamale de import. Ţara de origine a mărfurilor este considerată ţara, în care marfa a fost obținută integral sau a fost supusă prelucrării suficiente în conformitate cu prevederile legislației în vigoare țării de import.

(+373) 22 876 560

office@imlogistic.md

Noi în rețele sociale

Adresa:

Republica Moldova, mun. Chișinău

str. Grenoble 128, of. 203

 

Orar de lucru:

luni-Vineri 9-00 - 17-00

Sâmbătă-Duminică - zi liberă

Adresa:

Republica Moldova, mun. Chisinău

str. Grenoble 128, of. 203

Orar de lucru:

Luni-Vineri  9-00 - 17-00

Sâmbătă-Duminică - zi liberă